Profet(a) din Vlădești-Elena Stancu

Oameni se nasc și mor, de când lumea. Unii dintre ei, așa cum este Elena Stancu, au trecut pe Pământ cu un scop foarte clar și nobil. Să îl înfrumusețeze. Să îi ajute pe oamenii locului de baștină, să crească.

Iar acestea sunt urmele pe care le-a lăsat în urmă.

Dar cine a fost Elena Stancu?

La început, un copil care s-a născut în localitatea Vlădești din județul Galați  la  data de 17 noiembrie 1940. Din părinții Vasile și Constanța Stancu, doi oameni sănătoși, gospodari și de frunte ai satului. Elena a fost una dintre cele cinci fete ale familiei și verișoară primară cu mama mea, Marioara Bulgaru (fostă Cornea).

,,Copilăria și școala primară le-a petrecut în sat. Însă dorința de cunoaștere i-a îndrumat pașii mai departe, spre școli mai înalte. Și-a luat bocceluța cu cărți  și a plecat la oraș, la Galați, continuându-și studiile gimnaziale și liceale la Liceul Teoretic ,,Vasile Alecsandri”, cea mai importantă și mai complexă instituție de învâțământ din municipiu.

Nevoia nativă de a se dărui celorlalți, mai ales copiilor, a condus-o către Institutul Pedagogic ,,Costache Negri”, pe care l-a urmat între anii 1957-1959  și pe care l-a absolvit cu rezultate deosebite. Putea alege o carieră universitară dar a ales să revină în satul ei natal, să ajute comunitatea de acasă. Și exact asta a făcut ca Învâțătoare la școala din Vlădești, timp de 40 de ani, până la sfârșitul carierei didactice, a pus cărămizi la creșterea oamenilor de la mic la mare. Între anii 1965 și 1971 a fost Directorul școlii din Vlădești, ceea ce i-a oferit posibilitatea de a-și manifesta întregul devotament față de actul școlar, întregul efort de construcție fizică și spirituală a unui edificiu de educație în comună. ,,Mariana Alupei.

Cel puțin zece generații de copii i-au trecut prin mâinile Elenei Stancu, pe care i-a modelat după chipul și asemănarea sa. De om bun, ca o pâine caldă, de om cultivat, ca o gradină înflorită, de om credincios, ca o biserică. Aluatul din care a fost plămădită Elena a fost unul al muncii. Mai întâi s-a construit ea frumos, a sădit o biserică în sufletul ei, în care Dumnezeu i-a răspuns rugilor și i-a dat harul muncii cu dragoste. Adică ea, Elena, și-a țesut stofa vieții cu fire din sufletul ei. Din care, mai apoi, a tăiat mostre mici pe care le-a împățit  celorlalți.

Învățător STANCU ELENA și una dintre clasele de elevi de scoala primara din Vlădești

Munca cu copiii a fost defapt dragostea Ei imensă pentru oameni, scoasă la lumină.

Lumină a fost viața Ei, pentru că a depus-o pe altarul Școlii, cu dăruire.

Dăruirea Ei a fost fost totală și profundă, pentru că s-a bazat pe stiința acumulată în anii de pregătire profesională  temeinică.

Știința a transmis-o copiilor  pentru că Ea și-a iubit meseria aceasta, cea mai nobilă dintre toate, cea de Învâțător, mai mult decât viața. Poate de aceea viața ei personală a rămas în urma celei profesionale. Viața i-a fost plină de copii, oricum.

Pentru că a muncit cu dragoste, a legat de ea însăși toți copiii împreună, într-o țesătură din sute de suflete pe care le-a modelat în cei 40 de ani de școală. De aceea, acum Elena stă în fața lui Dumnezeu îmbrăcată cu haina cea mai alba și mai curată, făcută din țesătura atâtor suflete luminate cu dragostea ei !

,,Om al literelor îmbrăcate în cuvinte, Învățătoarea Elena Stancu a simțit nevoia să le insufle celor din comuna Vlădești, darul cititului. De aceea, s-a ocupat mai bine de 20 de ani, ca bibliotecar, de Biblioteca comunală. Și-a  propus și  a reușit să îi apropie pe oameni de lectură, de cunoaștere, pentru că ea însași era o cititoare pasionată, viața ei desfășurându-se între casă, școală și bibliotecă,,. Mariana Alupei.

,,Pentru foarte mulți consăteni a fost un etalon de moralitate, având în fața ei o atitudine de respect și apreciere. Generații întregi de elevi îi poartă recunoștința și duc în inimile lor o părticică din sufletul ei mare si frumos.,,Mariana Alupei.

Familia o adoră, pentru că a fost veriga care a ținut mult la educația generației tinere iar nepoatele Mariana și Monica, o iubesc necondiționat pe draga lor mătușă, care s-a ocupat îndeaproape de scoala nepoatelor, chiar dacă acestea au urmat niveluri înalte, la București. Și mai apoi, atenția Elenei s-a îndreptat către copiii nepoatelor ei, pe care i-a sprijinit efectiv în creștere, mutându-se mulți ani lângă ei.

Famila Elenei Stancu. Nepoata Monica in brațele ei iar nepoata Mariana sus, central, cea care stă cu mâinile pe umerii bunicii ei.
Tineri din Vlădeștii anilor 60-70.Vă recunoașteți, nu-i așa? Elena, in stânga, în alb.
Copiiiși nepoții din familiile Stancu și Cornea. Încep de sus, stânga. Costică Cornea, Dănuț Chirilă, Mariana Gălățeanu, Violeta Chirilă, Doru Radu, Monica Bulgaru, Anca Bulgaru, Florin Antohi,Mariana Antohi, Paul Radu.

,,Zilele aceastea, în prag de sfârșit de an școlar, elevii își iau la revedere de la profesorii lor cu flori si zâmbete curate, sperând să se revadă cu bine în anul școlar următor. Dar Dumnezeu a avut alte planuri cu Elena Stancu. A chemat-o sus la El, pentru că și în ceruri este nevoie de oameni speciali, plini de virtuți, care să împartă în continuare, doar că la un alt nivel, lumina cunoașterii.

Dumnezeu a vrut ca la acest sfârșit de an școlar, să ne luăm rămas bun de la un mare Învățător, Elena Stancu, cu brațele pline de flori, cu ochii înlăcrimați, dar cu gânduri albe, ca niște crini înfloriți și prea frumos mirositori. Cu speranța de revedere cu bine în casa Tatalui Ceresc, pentru cea mai frumoasa lecție, cea a iubirii veșnice!

Dumnezeu sa o ierte si s-o odihneasca în pace! Acum ea își începe Vacanța cea mare alături de Dumnezeu, pe care l-a iubit și la care sa rugat cu multă putere, pentru celilalți, mai mult decât pentru ea !,, Mariana Alupei.

,,Nu pot să te învăț cu ce cuvinte ar trebui să te rogi. Dumnezeu nu îți ascultă cuvintele decât dacă El însuși vorbește prin tine,,. Profetul de Khalil Gibran.

Iar prin Elena Stancu, draga noastră Învățătoare, Dumnezeu a vorbit, nouă, tuturor !

De aceea a fost  Profet(ă) în Vlădești și în inimile tuturor care au conoscut-o.

Drum bun, draga noastră ! Te iubim !

Articol scris de Monica Bulgaru în colaborare cu Mariana Alupei.

4 gânduri despre “Profet(a) din Vlădești-Elena Stancu

  1. Dumnezeu sa o aibă alături și sa i ofere în cer locul bine meritat!! A lăsat în urma dinsei doar ginduri și cuvinte frumoase!! Drum lin către paradis, doamnisoara învățătoare Stancu!!!

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu