Octombrie la Paris

Closeup-view-on-the-first-floor-of-the-Eiffel-tower-Paris-France-dreamstime_631871

Ea este la fel, ca anul trecut. Totul pare reeditat. S-a gândit să schimbe ceva. Și toamna aceasta va pleca la drum în octombrie. Va fi o toamnă inconfundabilă pe care o va ține minte toată viața. Și-a dorit mult să ajungă cu el în Paris. Orașul Îndrăgostiților. Ce poate fi mai frumos decât o vacanță? Una scurtă,  de câteva zile, la un sfârșit de săptămănă. Un drum de sfârșit sau de început pe care să i-l ofere lui, ei, lor. Îi dă ghes inima la o escapadă romantică. Caută în oferte city break și găsește City break Christian Tour, cei care de 21 de ani crează drumuri de acest gen pentru români. Peste 1 milion de oameni s-au bucurat de vacanțe perfecte cu ei. De ce nu ar fi ea și el următorii ?

Ea își face planuri, se gândește pe unde să își ducă jumătatea de suflet rămasă la celălalt, ca să o reîntregească. Unde în altă parte decât într-un city break în Paris?  

Au trecut mulți ani, între ei a intervenit monotonia dar ea îl iubește încă și de aceea vrea să îi spună chiar acolo, în orașul luminilor, ce simte pentru el. Acolo a visat mereu că este locul în care ei ar putea redeveni ceea ce au fost cândva. Unul.

Găsește repede bilete de avion și face un plan unde să se cazeze. Bineînțeles că  din gama diversă de hoteluri Christian Tour va alege unul în zona de centru, o cameră mică în care să se reîntâlnească sufletele rătăcite de un timp,  unul de celălalt.

Lui nu îi va spune nimic, doar după ce vor ajunge acolo. Cu ce să îl recucerească ? Îl va duce prima dată la muzee, lui îi place arta, sub toate formele. Va începe cu muzeele acoperite. Defapt Parisul este un muzeu peste tot. A cumpărat tichete de intrare. Să îi arate toate operele artișilor celebri care au lăsat amprentele peste timp, pe pânză, în mamură, în scris, în toate formele în care un om a putut crea. Acei oameni care au urcat arta până la cer și dincolo de el. Va începe cu Louvru, care arată privitorilor mii de creații, mai ales pe Gioconda, muza lui Da Vinci. Apoi muzeul  D Orsay, construit într-o veche gară, în care pictorii impresioniști privesc din culorile pânzelor lor, Clunny-Moyen Age cu stilul lui gotic, flamboiant, characteristic construcțiilor vechi din Franța. Îl va duce Muzeul lui Auguste Rodin să vadă intipărit în marmură Sărutul, expresivitatea imortalizată în marmură și Catedrala pe care două mâini o pot forma indiferent de trecerea timpului. 

 

fotografii din arhiva personală

Bineînțeles că vor merge la Centre Pompidou, la atelierul lui Brâncuși, românul care a arătat că talentul s-a născut la sat și a ajuns la Paris să uimească lumea.

Îl va conduce prin muzeul exterior al orașului, la Notre Dame care stă acolo special pentru el și îl așteaptă de mai bine de o mie de ani, la Domul invalizilor sau Pantheon, la Biserica Saint Chapelle să filtreze cu privirea lui, lumina zilei prin vitralii, la Inchisoarea regilor, la Catedrala din Paris, la Basilica Sacre Coeur. Se va plimba cu el pe podul lui Alexandru al III lea noaptea, la lumina felinarelor și vor admira statuile care străjuiesc podul, de o parte și de alta. Apoi va privi cu el Parisul de sus, de pe Arcul de Trumph sau mai bine din Tour Eiffel.

În timpul zilei, se vor plimba de mână prin parcuri. In Jardin du Luxembourg,  îl va invita să privească spre porumbeii și florile din parc, de toate culorile dar mai ales mov, lanuri intregi de flori mov. Spre oamenii care stau pe bănci la soare și citesc, vorbesc. Sau vor sta pe iarbă în place des Vosges printre oameni, în plin soare .

Apoi vor trage o fugă la Versailles, să pășească împreună pe calea regilor Franței,  prin palat sau pe aleile din parc.

Beautiful-garden-Versailles-Palace-Versailles-was-a-Royal-Chateau-most-beautiful-palace-in-France-and-word-shutterstock_183077432 (1)

foto- Christian Tour

Seara, vor merge in cartierul Monmartre, să respire aerul boem al artiștilor, vor bea o bere la una dintre braseriile de acolo, unde probabil că mulți artiști au făcut același lucru înaintea lor. Sigur, ea îl va  îmbia cu o supă de ceapă și cu o rață cu portocale. Diminețile, după ce vor ieși din camera lor, care a recunoscut  timp de două nopți cele două suflete și prelungirea lor în trupuri, le-a unit și le-a refăcut într-unul, se vor opri la prima braserie din colț, unde vor mânca croisante calde cu cafea.

Își vor reaminti că pașii lor trebuiau neaparat să ajungă pe malul Senei, acolo unde îndrăgostiții se plimbă nestingheriți de forfota lumii, vor măsura  fiecare curgere a apei, vor asculta sunetul ei așa de cunoscut,  vor  privi împreună  luminile care se estompează în depărtare. Ea îl va iubi cu fiecare respirație, prin fiecare pas făcut prin orașul acesta minunat.  Cupidon a venit dinspre ea înspre el din nou, cu tolba plină de săgeți. 

Cum putea ea să îi arate dragostea mai mult decât să îi ofere o astfel de vacanță? Cum putea să îi spună pe limba lui despre cât de mult îl iubește? Ce argument mai mare să îi prezinte ca să știe despre amplitudinea sentimentelor pe care le are pentru el, decât o călătorie de sfârșit de octombrie, cu dragoste?

Nu i-a spus decât hai, iar el fără să ceară prea multe explicații, a mers. Totul a fost exact așa cum și-a dorit ea iar el a înțeles că un oraș poate uni iarăși oameni, suflete, poate reface iubiri.

Acest articol a fost scris pentru proba a doua, din Superblog 2018, sponsor Christian Tour.

 christiantour

Un gând despre &8222;Octombrie la Paris&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s