Despre ziua de ieri, adică a frumuseții

stiati-ca

Este foarte sănătos pentru mine să iau in calcul sărbătorile înternaționale de fiecare zi, pentru că așa sunt un om informat și mai mult, mă întreb ce semnificație are pentru mine fiecare dintre ele ?

De ce spun asta, pentru că am aflat că ieri spre exemplu, 09.09. 2017 a fost Ziua internațională a frumuseții. World Beauty Day.

Eu cred că frumusețea nu este ceva cu care te naști neaparat ci mai mult ține de cum o percepi. Ideea de frumos poate fi întâlnită oriunde, fie că este vorba de o locație, un obiect, o creație artistică, o persoană sau o stare de spirit. Sau mai pe scurt ieri ar fi fost un omagiu adus tuturor celor care lucrează în domeniul înfrumusețării vieții.

Și ce am de spus despre asta, este că aseară am fost la o lecție despre frumos. La teatru. Nu în orașul meu ci în vecinătatea apropiată, la Brăila adică, unde există o locație care m-a lăsat mască de admirație, dat fiind și îndeletnicirile cu sau fără mască care se practică în interior. Teatrul Maria Filotti .

Ai mai jos un tur virtual ca să nu crezi cumva că exagerez.  O construcție care mi-a atras atenția de cîte ori am venit dinspre Galați, doar treceam pe langă ea, monument istoric fiind. Dar acum , cunoscâd-o și pe interior, o compar cu un fel de nufăr care dă o notă de mare clasă orașului, dealfel micuț și îngrijit.. O bijuterie arhitecturală, pe care oamenii au construit-o din dorința de a arăta ca frumosul se poate exprima și așa, constructiv.

Să privești te rog turul virtual și îmi vei da dreptate. Ce frumos este prin jurul nostru cam de 150 de ani, despre care știm unii mai mult și alții, ca mine până acum, mai puțin. De ce oare tot ce era temeinic și estetic este de demult? Ce am pierdut între timp, odată cu modernismul, în tot ce ne înconjoară?

http://360mm.ro/filotti/tur.html

Știți defapt ce m-a uimit? Că este atât de impresionant de bine construit și ornamentat totul acolo și că arată într-un mare fel, încât ai senzația că ai intrat într-un palat și că trebuie să calci atent să nu strici zenul locului. Sincer, nu știu cum o asemenea fumusețe de construcție a putut avea ca destinație înițială un han, așa cum scrie prin documente că l-ar fi construit un armator grec, pe la 1840. Prea este cochet. Apoi a devenit un teatru, Rally. Celebru la vremea lui, adică pe la 1864.

De ce insist așa de mult pe subiect? Pentru că este atât de aproape de noi, pratic chair sub nasul nostru la vreo 10 km distanță, că merită vazut real, doar ca să îți confirmi că virtulalul nu minte.

https://ro.wikipedia.org/wiki/Teatrul_%E2%80%9EMaria_Filotti%E2%80%9D_din_Br%C4%83ila

Că pe lângă dantelariile și picturile de pe pereți mai poți vedea și o piesă de teatru, cu o echipă de actori celebră, ce sa mai spun. Sper să nu se supere trupa de teatru din orașul meu și să mă acuze de înaltă trădare, nu ma dezic de ei, nicidecum. Doar că atunci cand calc în străchini din cauza ochilor ridicați în sus admirativ, ca aseară, simt nevoia să transmit. Că locuim totusi intr-o zonă tare frumoasă și că istoria se zărește cu ochiul liber. Doar să știi că există, să te uiți în direcția potrivită.

S-a jucat de ziua frumuseții la Brăila, timp de trei ore încontinuu, un spectacol ca de început de stagiune teatrală, pornită în forță. Cu un spectacol preluat de pe Brodway, ,,Se caută trei surori,,.  http://exploremag.ro/schimb-urgent-3-surori/, din care eu am înteles că adaptarea la cerințele actuale în orice, conduce la diminuare spre pierdere a valorilor clasice și din păcate și odată cu ele și a oamenilor care le practicau. Tot despre frumusețea venită din actul artistic, în diferie etape politice și cum să încerci să nu o lași să se degradeze.

Stai sa vezi, ca incepe si un festival acolo în curând :

https://www.tmf.ro/2-tmf/587-festivalul-zile-%C5%9Fi-nop%C5%A3i-de-teatru-la-br%C4%83ila-edi%C8%9Bia-a-xi-a-,-17-24-septembrie-2017.html

Și dacă vrei să probezi ce ți-am povestit, poate vrei  să iei un bilet de teatru la o piesă iar vizita și clătitul ochiului cu ce este de vazut, este pe gratis.

Să nu cumva să credeți că nu mă voi bucura și de frumusețile teatrale ale orașului meu, nici pomeneală. Poate chiar mâine, să vad și la mine acasă cum se deschide stagiunea.

Așadar, porția de frumos luată aseară ochiometric și sufletist, o trimit în continuare  către voi.

Ce îmi iese mie la chestia asta ? Bucuria de a ști că frumusețea stă în ochii celui care o privește. Adică a ta. Cine știe când mai treci pe acolo și poate privești mai atent. Sau intri. Ai numai de câștigat.

Noapte bună !  🙂

 

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s